Kepit 2×2 taustaa

Perehdyin 2×2 keppien koulutusmenetelmaan jo USAssa asuessani. Noista ajoista menetelmä on kehittynyt aika tavalla eteenpäin! Olen kouluttanut 2×2 metodilla nelja omaa koiraani: espves Laku, bct Jeeves, Dash ja Quick.

Menetelmä perustuu operanttiin ehdollistamiseen. Koira oppii ensin kahden kepin suorittamisen. Peruskäytöstä vahvistetaan paljon. Koulutus etenee koiran edistymisen tahtiin käytöksen ketjuttamisella.

Koko koulutusprosessin ajan, kaikissa sen vaiheissa vahvistetaan paitsi koiran itsenäistä teknistä suoritusta, myos suorituksen vauhtia ja opitun yleistämistä. Jokaisessa vaiheessa koira työstää kaikki mahdolliset sisäänmenokulmat ja ohjaajan sijainnit. Harjoittelun aikana totutetaan koiraa työskentelemaan erilaisista häiriöista välittämättä ja eri ympäristöissä. 2×2 metodilla voi treenata pujottelua missä vain, milloin vain – keppisarja mahtuu helposti auton takaluukkuun ja kulkee mukana bussissakin.

Metodin alkuvaiheessa moni ensikertalainen kokee, ettei koira edisty minnekään, kun treeni pysyy pitkään 2 ja 4 kepin sarjassa. Alkuvaiheen peruskäytöksen vahvistaminen palkitsee kärsivällisen kouluttajan viimeistään siinä vaiheessa, kun siirrytään 6 kepin sarjaan. Koira pujottelee itsevarmasti, vauhdikkaasti eikä juuri häiriinny ympäristöstään. Lisäksi koira on oppinut jatkamaan työskentelyä innokkaasti silloinkin, kun sattuu tekemään virheen.

Koiran oppimishistoria, ohjaajan koulutuskokemus ja omaehtoiseen harjoitteluun käytettävissä oleva aika luonnollisesti vaikuttavat koiran edistymistahtiin.