Hyppykoulutus

Hyppytekniikkakoulutuksen tavoitteena on koira, joka hyppää mielellaan, osaa käyttää kehoaan hypyillä optimaalisesti ja hyppää tehokkasti ja turvallisesti. Hyppäämisen arviointitaidot auttavat koiraa työskentelemään hypyillä nopeammin, varmemmin ja virheettömämmin.

Peruskurssit

Koulutus alkaa hyppytekniikan peruskurssilla. Peruskurssi koostuu hyppyluennosta ja käytännön harjoitteista. Peruskusseja on tarjolla

 • kokopaivan viikonloppukoulutuksina
 • arki-iltakursseina
 • omatoimivaraajille yksityistunteina tai kimppakoulutuksina

 Jatkoharjoittelu

Kehittyminen peruskurssin jälkeen edellyttää säännöllistä harjoittelua ja harjoitteiden vaikeuttamista koiran taitojen kehittyessä. Jatkoharjoittelussa hiotaan perustekniikkaa, treenataan edelleen korkeuden ja etäisyydenarviointitaitoja sekä taipumista ja tehokasta kaarretyöskentelyä. Myos ohjaajahäiriöiden treenaaminen seka hyppytaitojen soveltaminen ratatyöskentelyssa kuuluvat ohjelmaan.

Jatkoharjoittelussa edetään aina koirakohtaisesti, koiran tarpeiden ja koirakon tavoitteiden mukaan. Jatkoharjoittelu voidaan järjestää

 • omalle porukalle kimppatreeneinä tai yksäreinä
 • 4-6 kerran teemakursseina
 • yksittäisinä jatkoharjoittelupäivinä
 • viikonloppukurssin jatkoryhmässä
 • nettikoulutuksena

Jatkoharjoitteluun osallistuminen edellyttää, etta koiran ohjaaja on osallistunut hyppytekniikan peruskurssille ja treenannut osallistuvalla koiralla (joko kurssilla tai itsenäisesti) vähintään hyppytekniikan peruskurssin harjoitteet.

Ohjatun jatkoharjoittelun jaksotus:

 • treenaat hyppytekniikkaa omatoimisesti, varaa treeni kouluttajalla 4-8 vkon välein
 • et treenaa hyppytekniikkaa itseksesi lainkaan, voit varata treenin 2-3 vkon valein
 • Hyppytekniikkakuuri 5 treenikertaa 1-3 viikon valein jaksotettuna

Ongelmia hyppytekniikassa?

Hyppytekniikka on monitahoinen taito. Ongelmien ratkaisukeinot löytyvät testaamalla koiran perustaitojen hallinta. Pikaniksejä pysyvään hyppytekniikan parantamiseen ei ole. Siksi myos ongelmakonsultaatiot alkavat aina peruskurssin sisaltöjen läpikäymisellä tavallisen peruskurssin yhteydessä tai yksityistunnilla. Jos koiran ohjaaja ei ole käynyt peruskurssia, konsultaatioon liittyy aina myös tunnin kestävä luento hyppytekniikasta. Luennon voi käydä kuuntelemassa myös jonkin peruskurssin yhteydessä.

Pentujen hyppytekniikkakoulutus

Pennut voivat aloittaa hyppytekniikkaharjoittelun 4-6kk iässä speedbumpeilla. Rimoilla harjoittelu aloitetaan pennun taitojen, koordinaation ja motoriikan kehittymisen mukaan, kuitenkin aikaisintaan 10-14 kk iässä ja silloinkin kärsivällisesti, riman korkeutta vähän kerrallaan nostaen. Vuoden ikään saakka hyppytekniikkaharjoitteita tehdään harvakseltaan, noin kerran kuukaudessa.

Vinkki kasvattajille: varaa harrastuspentueellesi oma ensimmäisen vuoden koulutuspaketti! Omistajat saavat tukea treenaamiseen ja lentävän alun harrastukseensa. Samalla pentueen seuraaminen ja ohjeistaminen on vaivatonta jarjestää treenien yhteyteen. Pentutreeneissä kaymme tarpeen mukaan läpi myos pennun motivointia.